Rechtbank Gelderland oordeelt dat de dwangsomregeling niet van toepassing is op een bezwaarschrift dat is ingediend tegen de kosten van een aanmaning.

Belanghebbende, X, is het niet eens met een bedrag van € 15 aan aanmaningskosten die de ontvanger van de gemeente Arnhem haar heeft opgelegd. In beroep claimt X, naast vernietiging van de aanmaningskosten, een dwangsom wegens niet tijdig beslissen op bezwaar door de ontvanger.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de dwangsomregeling niet van toepassing is op een bezwaarschrift dat is ingediend tegen de kosten van een aanmaning. De bepalingen die in de Awb zijn opgenomen over de dwangsom, zijn namelijk niet van toepassing bij de invordering van belastingen, zo blijkt uit art. 1 lid 2 van de IW 1990. Dit betekent dat X hoe dan ook niet in aanmerking komt voor een dwangsom. Verder oordeelt de rechtbank dat de ontvanger terecht een aanmaning met aanmaningskosten aan X heeft opgelegd. Nu X tweemaal de geïncasseerde bedragen heeft gestorneerd, mocht de ontvanger de automatische incasso beëindigen. X heeft toen niet betaald binnen de door de ontvanger nader gestelde termijn, zodat de aanmaning terecht is. De beroepen van X zijn ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 4:17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 4 februari

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen