Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de nieuw verworven en vervolgens opgeknapte onroerende zaken steeds langdurig worden verhuurd, zodat geen sprake is van ‘meer-arbeid’ om ‘meer-rendement’ te behalen.

X ontvangt in 2014 een schenking van € 529.462 van zijn vader. De schenking bevat onder meer aandelen in I bv. In geschil is of hiervoor terecht de SW-bedrijfsopvolgingsvrijstelling wordt geclaimd. Volgens X is sprake van een materiële onderneming omdat zes personen zich bezighouden met het exploiteren van het onroerend goed van de bv en dat de door hen verrichte arbeid erop is gericht een meer dan gebruikelijk rendement te behalen.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de nieuw verworven en vervolgens opgeknapte onroerende zaken steeds langdurig worden verhuurd, zodat geen sprake is van ‘meer-arbeid’ om ‘meer-rendement’ te behalen. Het ontbreken van projectontwikkeling en doorverkoop duidt op normaal vermogensbeheer. Het beroep van X is ongegrond. Wegens het overschrijden van de redelijke termijn krijgt X wel een immateriële schadevergoeding van € 2000.

Lees ook het thema Vrijstellingen schenk- en erfbelasting.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Successiewet 1956 35b

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Editie: 30 augustus

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen