Aangezien voor alle toeslagen hetzelfde invorderingsbeleid geldt, kunnen ook bij andere toeslagen onterechte opzet/grove schuld (O/GS) kwalificaties zijn gegeven bij het aanvragen van een persoonlijke betalingsregeling. Daarom heeft het kabinet besloten om het herstel te verbreden naar niet-KOT zaken voor de compensatieregeling en de OGS-tegemoetkoming.

Dit blijkt uit de vierde voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag die door Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Uit de rapportage blijkt verder dat de groep van rechthebbenden van de eenmalige tegemoetkoming van € 750 is uitgebreid. Niet alleen de 9500 ouders die zich voor 1 november 2020 bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebben gemeld, krijgen een eenmalige tegemoetkoming als compensatie voor het lange wachten. Ook de 7000 ouders van wie de terugvordering eerder is stopgezet, maar die zich nog niet hebben gemeld, krijgen deze eenmalige tegemoetkoming. Dit geldt ook voor de 350 ouders die in mei 2020 ten onrechte hebben gehoord dat hun CAF-onderzoek niet voldeed aan de criteria van vooringenomenheid en die zich nog niet aangemeld hebben.

Verder is in overleg met bewindsvoerders en schuldhulpverleners afgesproken dat de ouders gezien de speciale omstandigheden te allen tijde zelf de beschikking krijgen over deze tegemoetkoming.

Ook is duidelijk geworden dat kinderopvangorganisaties pas in de loop van 2021 maandelijks gegevens aan hoeven te leveren voor de kinderopvangtoeslag. Door de aangenomen voorhangbepaling is het niet meer mogelijk om de AMvB per 1 januari 2021 in werking te laten treden. Hierdoor kan de bepaling betreffende de maandelijkse gegevenslevering door kinderopvangorganisaties pas in de loop van 2021 in werking treden. Kinderopvangorganisaties worden hierover geïnformeerd.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Invordering, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 8 december

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen