Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur terecht een informatiebeschikking aan X heeft opgelegd vanwege de gebreken in de administratie.
Belanghebbende, X, houdt zich bezig met de handel in verschillende chemische stoffen. De verkopen geschieden tegen contante betaling. Na een boekenonderzoek legt de inspecteur aan X een informatiebeschikking op voor nog op te leggen navorderings- en naheffingsaanslagen voor de jaren 2010 t/m 2014.
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur terecht een informatiebeschikking aan X heeft opgelegd vanwege de gebreken in de administratie. In de administratie van X ontbreken verkoopfacturen en is ook anderszins niets vastgesteld over de verkooptransacties. Aard en omvang van de verkopen blijven daarmee onduidelijk. Alleen al het ontbreken van de verkoopfacturen is voor de rechtbank voldoende om de bewijslast om te keren. De rechtbank verwerpt de stelling van X dat hij vanwege zijn gezondheidstoestand niet in staat is om een deugdelijke administratie te verzorgen. Kennelijk was X wel in staat om een onderneming te drijven en enkele internationale in- en verkooptransacties te organiseren, zo stelt de rechtbank vast. Het gelijk is aan de inspecteur. Het beroep van X is wel gegrond, omdat de inspecteur ten onrechte het jaar 2010 in de informatiebeschikking heeft betrokken. Voor dat jaar mag de inspecteur geen belasting meer navorderen dan wel naheffen.
Lees ook de thema's Informatieverplichting en Informatiebeschikking: stand van zaken
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Nederland
Editie: 14 februari