Volgens het kabinet is het nu niet het juiste moment om een besluit te nemen over de instelling van een centraal aandeelhoudersregister (CAR). Eerst moet meer kennis en ervaring worden opgedaan met het UBO-register. Dat schrijft staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en de SP (V-N 2018/58.20).

Het CAR en het UBO-register kennen enige overlap in informatie, maar beide registers kunnen complementair aan elkaar werken. Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen die van invloed zijn op de gewenste vormgeving en gebruiksmogelijkheden van een CAR. Dan gaat het bijvoorbeeld om het geheel online oprichten van een bv. Het kabinet acht het wenselijk om het CAR onder beheer van de KvK te brengen in plaats van bij de KNB. Het initiatiefwetsvoorstel biedt onvoldoende inzicht in de vormgeving en gebruiksmogelijkheden van het voorgestelde CAR. Een aantal essentiële elementen wordt niet geregeld, maar via delegatiebepalingen aan het kabinet gelaten. Het kabinet ontraadt aanvaarding van het initiatiefwetsvoorstel en adviseert de behandeling aan te houden.

Het CAR verzamelt en ontsluit informatie over aandelen en aandeelhouders in Nederlandse bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Civiel recht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 september

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen