Rechtbank Den Haag oordeelt dat verzorging door vrijwilligers geen inperking van het recht op aftrek met zich mee brengt.

X exploiteert een hospice en brengt daarvoor €35 per dag in rekening voor kamerhuur en verteer. Aan bezoekers wordt eenzelfde bedrag aan logies in rekening gebracht. De zorg voor patiënten is in handen van vrijwilligers. X dient teruggaafverzoeken omzetbelasting in voor de tijdvakken van 5 november 2015 tot en met het derde kwartaal van 2016 inzake de aankoop en verbouwing van het pand. Ter discussie staat of X volledig belast presteert.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur de teruggave niet mag weigeren. Uit de beperkte kosten voor opleiding van de verzorgende vrijwilligers en het gelijke bedrag dat X in rekening brengt voor logies aan zowel patiënten als bezoekers, blijkt dat X de zorg om niet verleent. De voorbelasting ziet volledig op de belaste prestaties van X. Het beroep is gegrond.

Lees ook het thema Recht op aftrek van de btw; wanneer en hoeveel? Kijk ook een video over dit onderwerp op TaxVisions.nl.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 15

Wet op de omzetbelasting 1968 11

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

Editie: 17 september

Instantie: Rechtbank Den Haag

  478
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen