Binnen de kaders van het nieuwe tijdelijke handhavingsbeleid in afwachting van nieuwe wetgeving voor het inhuren van zelfstandigen moet maximaal worden gehandhaafd op gevallen van kwaadwillendheid. Dat eist de Tweede Kamer in een op 10 september 2019 aangenomen motie.

De handhaving bij kwaadwillendheid is volgens de Kamer een goed instrument om opzettelijke schijnzelfstandigheid te bestrijden en goedwillende zelfstandigen te beschermen. De Tweede Kamer moet halfjaarlijks worden gerapporteerd over de gepleegde inzet en behaalde resultaten.

In een andere aangenomen motie wordt de regering verzocht in de uitwerking van de zzp-plannen te borgen dat bij een hoog tarief in combinatie met een duur van langer dan een jaar de zekerheid voor en het ontzorgen van de zelfstandige voorop blijven staan. Het kabinet wil voor zelfstandigen met een tarief boven de € 75 een zelfstandigenverklaring invoeren. Als een opdracht niet langer dan een jaar duurt, kan een opt-out worden verkregen voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen. In de praktijk duren veel opdrachten langer dan een jaar.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 september

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen