De Kennisgroep auto heeft een standpunt gepubliceerd over de fiscale kwalificatie van een bestelauto als er opgeplakte zijruiten zijn gebruikt aan de buitenkant, die niet verwijderd kunnen worden. Als er in feite sprake is van een geblindeerde laadruimte, hoeven de zijruiten op basis van het doelmatigheidsbeginsel niet te worden verwijderd om te kwalificeren als bestelauto.

Vanaf 1 januari 2002 is het vanwege de verkeersveiligheid onder voorwaarden toegestaan dat kleine bestelauto's, de kleine bestelauto met hoog dak en de bestelauto met een dubbele cabine zijn voorzien van één zijruit aan de rechterzijde van de laadruimte.

De fiscale prikkel die particulieren voorheen motiveerde om een bestelauto te rijden is niet meer aanwezig. Van een duidelijk visueel onderscheid tussen een ‘normale’ en een ‘grijze’ bestelauto is geen sprake meer.

Daarom is het op basis van het doelmatigheidsbeginsel toegestaan dat glasplaten die reeds aan de buitenkant van een laadruimte bevestigd zijn, niet verwijderd hoeven te worden, mits er ondoorzichtig en vormvast materiaal aan de binnenkant van de carrosserie is bevestigd. Hierdoor blijft er sprake van een geblindeerde laadruimte en wordt geen afbreuk gedaan aan de bedoeling van de wetgever.

Wetsartikelen:

Uitvoeringsbesluit motorrijtuigenbelasting 1994 3

Uitvoeringsregeling belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 2

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 3

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 3

[Nieuwsbron]

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 21 november

Informatiesoort: VN Vandaag

212

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen