Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Kamervragen beantwoord van het lid Slootweg (CDA) over de effectiviteit van het tijdelijk verlagen van de BTW en het invoeren van een Kinderbonus. Hij geeft daarbij aan dat uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het meest effectieve middel om de huishoudconsumptie te stimuleren het verlagen van de inkomstenbelasting is.

Uit het onderzoek van het CPB blijkt dat een beleidsimpuls van gelijke omvang een minder verhogend effect heeft op de huishoudconsumptie als dit wordt gegeven via een verlaging van de productgebonden belastingen, zoals de BTW, dan wanneer dit gebeurt via een verhoging van alle bruto-uitkeringen. Een verhoging van alle bruto-uitkeringen kan door het verlagen van de inkomstenbelasting. Dit sluit aan bij het beleid van lastenverlagingen van het kabinet.

De voorgenomen lastenverlichting voor 2021 wordt doorgezet. Hierdoor daalt het tarief in de eerste schijf ten opzichte van 2020 met 0,25 procentpunt en stijgen de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Ook wordt het kindgebonden budget vanaf het derde kind met ruim 600 euro per kind per jaar verhoogd. Het kabinet zet bij de steun- en herstelmaatregelen in Nederland in op ondersteuning van werkgelegenheid en bedrijvigheid. Het is daarnaast niet haalbaar om huishoudens te compenseren voor sterk uiteenlopende, specifieke kosten die lang niet alle huishoudens zullen maken.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Editie: 4 november

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen