Er komt mogelijk meer toezicht op turboliquidaties. Dat blijkt uit de tweede voortgangsrapportage op het jaarplan 2020 van de Belastingdienst dat door de Staatssecretarissen van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Er is een pilotproject Turboliquidaties opgezet, waarbij een verdiepingsslag is gemaakt op het onderwerp door onder meer nadere analyse en expertsessies. De komende tijd zal dit verder tot uitvoering worden gebracht. Naast een pilotproject Turboliquidaties loopt er een pilotproject Onverklaarbare uitgaven.

Uit de voortgangsrapportage blijkt verder dat het vanaf eind juli 2020 mogelijk is om via Mijn Belastingdienst/erfbelasting digitaal uitstel aan te vragen voor het indienen van de aangifte erfbelasting. Tevens staat er een formulier op de site van de Belastingdienst voor het aanvragen van uitstel voor de aangifte erfbelasting in andere situaties.

Het behandelen van individuele aangiften schenk- en erfbelasting is achter gebleven door de personele krapte. De voorraad risicovolle aangiften die nog handmatig moet worden getoetst is daardoor gestegen naar 10.260. Hiervoor worden extra specialisten geworven.

Eind mei 2020 is de nieuwe website Forum Fiscaal Dienstverleners live gegaan. Er is de afgelopen periode veelvuldig vroegtijdig contact gezocht met fiscaal dienstverleners over onder andere de toepasbaarheid van de (tijdelijke) fiscale coronamaatregelen. Deze vorm van samenwerking tussen de Belastingdienst en de fiscaal dienstverleners wordt vanwege de positieve ervaringen voortgezet.

De pilot met de automatische winstaangifte, de AWA, is gestart op 1 juni 2020. Daarnaast is de iDEAL betaalfunctionaliteit voor de aangifte Omzetbelasting aan de markt beschikbaar gesteld. Voor de iDEAL-functie voor de aangifte Loonheffingen loopt nu een pilot. Naar verwachting wordt deze begin 2021 aan alle softwareleveranciers beschikbaar gesteld.

De Belastingdienst heeft ongeveer 3000 landenrapporten uit het buitenland ontvangen. Ook zijn er in Nederland ongeveer 250 landenrapporten ingediend. De landenrapporten van de 100 grootste multinationals die in Nederland actief zijn, zijn handmatig geanalyseerd en gedeeld met de lokale inspecteurs. De overige landenrapporten zijn beoordeeld met een risicoanalyse tool.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 27 november

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen