Het niveau van toezicht achteraf door de Belastingdienst is bij de doelgroepen Particulieren, MKB en Grote ondernemingen gedaald. Dit heeft op langere termijn effect op de bereidwilligheid van burgers en bedrijven om aan hun fiscale verplichtingen te voldoen.

Dat staat in de brief bij het Jaarplan Belastingdienst 2022 dat door staatssecretaris Van Rij van Financiën is aangeboden aan de Tweede Kamer. Er wordt een actieplan opgesteld om de risico’s van de daling te ondervangen. Het actieplan richt zich op de inzet van een effectieve mix van handhavingsinstrumenten. De Tweede Kamer wordt in maart 2022 over de opzet van het actieplan geïnformeerd.

In het Jaarplan 2022 komen verder onder andere de volgende punten aan de orde:

Minnelijke schuldsaneringsakkoord
Wanneer gezonde ondernemingen door de coronacrisis zo ver in de problemen zijn geraakt dat schuldsanering nodig is, stelt de Belastingdienst zich in de periode in de periode van 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2023 soepeler op bij een minnelijk schuldsaneringsakkoord.

Aangifte inkomstenbelasting 2021
Belastingplichtigen met een eenvoudige fiscale situatie krijgen in 2022 een verkorte aangifte inkomstenbelasting 2021 aangeboden. Dit betreft een groep van ongeveer 1 miljoen belastingplichtigen zonder fiscaal partner, met loon uit dienstbetrekking, een eigen woning en een beperkt box 3-inkomen. In 2023 wordt de groep verder uitgebreid naar belastingplichtigen met een fiscaal partner en dezelfde criteria.

Acceptgiro wordt betaalinstructie
De acceptgiro wordt steeds meer vervangen door een betaalinstructie. Hierin staat een overzicht van alle gegevens die nodig zijn om te betalen via de bank. Ook wordt in de loop van 2022 aan het vorderingenoverzicht op mijnbelastingdienst.nl een IDEAL-betaalknop toegevoegd en wordt onderzocht of de QR-code voor betalingen kan worden ingevoerd.

Specifieke groepen burgers
In 2022 wordt voor vier specifieke groepen belastingplichtigen de dienstverlening aangepast. Het gaat om nabestaanden, belastingplichtigen met schulden, minder geletterden, anderstaligen of niet-digivaardigen of belastingplichtigen in echtscheiding. Deze belastingplichtigen worden op diverse manieren extra ondersteund.

Aanpak van onverklaarbare uitgaven
In 2022 worden weer pilots uitgevoerd rond onverklaarbare uitgaven. Het gaat om belastingplichtigen die uitgaven doen voor bijvoorbeeld vastgoed, voertuigen, antiek en kunst, die op basis van de opgegeven inkomsten en vermogens niet te verklaren zijn. Hiervoor vindt samenwerking plaats door meerdere dienstonderdelen binnen de Belastingdienst.

Servicebezoek MKB-groot
Voor het MKB-groot wordt gestart met een servicebezoek over de bevindingen van toezichtactiviteiten. Uit systematische analyses die worden uitgevoerd op de databestanden blijkt vaak dat veel belastingplichtigen steeds tijdig en correct aan hun fiscale verplichtingen voldoen. In een pilot krijgen ondernemers, anders dan gebruikelijk, ook de informatie dat alles in orde blijkt.

Naleven bevorderen BOR
In 2022 gaat de Belastingdienst ondernemers voor wie de BOR van belang kan zijn informeren over het voortzettingsvereiste van vijf jaar om naleving van dit vereiste te bevorderen.

Misbruik van turboliquidaties
Via onderzoek naar turboliquidaties wil de Belastingdienst meer zicht krijgen op mogelijk misbruik van deze vorm van bedrijfsbeëindiging. In samenwerking met diverse partijen, zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Kamer van Koophandel, wordt bekeken hoe de verschijningsvormen gedetecteerd en aangepakt kunnen worden.

Innovatie experimenten
In samenwerking met de Kamer van Koophandel, banken en het notariaat wil de Belastingdienst ervoor zorgen dat ondernemers in één dag een BV op kunnen richten. In de huidige situatie kan dat tot zes weken duren, omdat organisaties informatie van elkaar nodig hebben. Ook worden experimenten gestart met de btw-teruggave voor zonnepanelen voor burgers en het verbeteren van de aangifte inkomstenbelasting van starters op de woningmarkt.

Analytics
In 2022 investeert de Belastingdienst in onderzoek en samenwerking op het gebied van transparantie, uitlegbaarheid en ethiek ten aanzien van de toepassing van analytics. Er wordt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam gestart met een meerjarig onderzoek naar de uitlegbaarheid van algoritmen en verantwoorde AI-toepassing. Daarnaast wordt voor het hele ministerie van Financiën een onafhankelijke Adviescommissie Analytics ingesteld voor gevraagd en ongevraagd advies op vraagstukken waar bestaande kaders (nog) onvoldoende richting geven voor ethisch verantwoorde toepassing van analytics.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 2 februari

18

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen