De Staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer een overzicht gestuurd van de in 2021 gevoerde onderhandelingen en de in 2021 ondertekende belastingverdragen. Hij heeft de Tweede Kamer daarnaast op de hoogte gebracht van de onderhandelplannen voor 2022 en een overzicht gegeven van de actieve onderhandelingen en de status daarvan.
In 2021 werden nieuwe belastingverdragen met Chili en Cyprus ondertekend en ratificeerde de Tweede Kamer een wijziging van de belastingverdragen met Duitsland en Polen. Verder is in 2021 met Andorra, Bangladesh en Spanje ambtelijk overeenstemming bereikt over een nieuw verdrag en wordt toegewerkt naar ondertekening in 2022. Begin 2022 is overeenstemming bereikt over een nieuw verdrag met Iran. Met Aruba en Curaçao is eind 2021 ambtelijk overeenstemming bereikt over een nieuwe (Aruba) en aangepaste (Curaçao) belastingregeling en wordt tevens gericht op afronding in 2022.
In het kader van het onderhandelplan voor 2022 zet Nederland in op het voortzetten van de gesprekken met België, Brazilië, Kirgizië, Marokko, Moldavië, Mozambique, Oeganda, Portugal, Rusland, Sri Lanka en de Verenigde Arabische Emiraten. Verder zal Nederland inzetten op het starten van (her)onderhandelingen met Bahrein, Barbados, Rwanda en Suriname. Binnen het Koninkrijk zet Nederland in op het starten van gesprekken over het aanpassen van de belastingregeling met Sint Maarten. Het kan ook voorkomen dat gedurende het jaar een verzoek binnenkomt van een land dat niet in het onderhandelplan voorkomt en dat daarmee onderhandelingen worden aangegaan.
De onderhandelingen met België zijn in 2021 voortgezet en zijn in een vergevorderd stadium. Nederland wil de onderhandelingen graag spoedig afronden en zet in op een ambtelijk akkoord in de eerste helft van 2022.
Van de 23 benaderde ontwikkelingslanden, is op dit moment met 19 landen een belastingverdrag in werking. Met dertien van deze 19 landen is overeenstemming over opname van antimisbruikbepalingen in het betreffende verdrag (bilateraal dan wel via het MLI).
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 2 februari