Het ambtshalve proces inkomensheffing wordt verbeterd. Dat schrijft de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, in een brief aan de Tweede Kamer.
In situaties waarin belastingplichtigen worden uitgenodigd tot het doen van aangifte inkomstenbelasting, maar zij ook na herinnering en aanmaning geen aangifte doen, is sprake van aangifteverzuim. Bij het ontstaan van dit aangifteverzuim wordt het ambtshalve aanslagenproces opgestart. De Belastingdienst maakt dan een schatting van het inkomen. Het in het ambtshalve proces vaststellen (schatten) van het inkomen is vaak niet eenvoudig. Een hogere schatting kan, ook indien deze binnen de grenzen van de redelijkheid blijft, ‘hard’ uitpakken, bijvoorbeeld in die individuele gevallen waarin het inkomen in werkelijkheid toch lager blijkt te zijn en de belastingplichtige over onvoldoende ‘doenvermogen’ beschikt om hierop actie te ondernemen. Het ambtshalve proces wordt daarom verbeterd. Dit schrijft de Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst aan de Tweede Kamer.
Naar aanleiding van de signalen over het ambtshalve proces zijn verschillende maatregelen genomen. Zo is bijvoorbeeld het ‘spiegelen’ van aanslagen in de situaties waarin dit niet in overeenstemming is met regelgeving, gestopt per mei 2020. Daarnaast wordt nader onderzocht hoe meer maatwerk bij het opleggen van boetes gerealiseerd kan worden. Verder is een onderzoek gestart waarin onder andere mogelijke aanpassingen van beleid en wet- en regelgeving, bijvoorbeeld de mogelijkheid van een ambtshalve teruggaaf, worden verkend. Ook wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling en kenmerken van de groep burgers die in het ambtshalve proces terechtkomt met als oogmerk om ze proactief te benaderen. En er wordt bezien of het opschorten van concrete dwanginvorderingsmaatregelen voor de groep bij wie ambtshalve aanslagen tot een betalingsachterstand hebben geleid mogelijk is.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 2 februari
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief