De Staatssecretaris van Financiën is het niet eens met het beeld dat door de NOS wordt geschetst als zou Nederland dwarsliggen bij de EU-aanpak van belastingontwijking.

De Staatssecretaris van Financiën reageert richting de Tweede Kamer op het bericht van de NOS dat Nederland zou dwarsliggen bij de aanpak van belastingontwijking in EU-verband. Hij is het helemaal niet eens met die berichtgeving. Hij stelt dat Nederland voorstander is van een krachtige en proactieve voortzetting van de aanpak van belastingontwijking en dat het kabinet daartoe concrete stappen zet in internationaal verband. Hij geeft daarvan enige voorbeelden. Van het frustreren van de totstandkoming van maatregelen of het anderszins dwarsliggen is geen sprake geweest, laat staan dat Nederland met een veto heeft gedreigd of dit heeft overwogen. Er is geen sprake van dat de inzet van Nederland in Brussel afwijkt van de inzet zoals die met de Tweede Kamer wordt afgestemd. Wanneer Nederland zich in Raadsverband kritisch opstelt of inzet op een latere implementatiedatum, zoals gebeurd is in het CCCTB-dossier en het ATAD-2 dossier, dan is de Tweede Kamer daar altijd over geïnformeerd en houdt het kabinet rekening met de wens van de Tweede Kamer.

Verder gaat de staatssecretaris nog in op de EU-gedragscodegroep en geeft hij commentaar op elk specifiek voorbeeld van vermeende door Nederland gepleegde obstructie. Die voorbeelden zijn de deelnemingsvrijstelling, belastingrulings, de Googlebelasting, de spaarpot op zee en de vennootschapsbelasting.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 december

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen