De Staatssecretaris van Financiën geeft antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Leijten naar aanleiding van het bericht dat de belastingaanslag van Unilever steeds kleiner wordt.

De Staatssecretaris van Financiën geeft antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Leijten (SP) naar aanleiding van het bericht ‘Unilever: a multinational tax dodger classic', waarin gesteld wordt dat de belastingaanslag van Unilever steeds kleiner wordt. Zo zou de belastingaanslag van een Australische dochterbedrijf van Unilever in vier jaar tijd zijn gedaald van 16,3 miljoen dollar naar 4,8 miljoen dollar door winstverschuiving naar Nederland door de verstrekking van een interne lening vanuit Nederland. De staatssecretaris reageert daarop met een uitleg over transferpricingregels en het arm's length-beginsel. Hij stelt dat de belastingdienst van Australië verantwoordelijk is voor de toepassing van de Australische belastingwet en dat die zijn eigen oordeel zal vormen over de toepassing van het arm's length-beginsel. Indien vanuit Australië bijvoorbeeld een te hoge (onzakelijke) vergoeding zou worden betaald aan een buitenlandse vennootschap en op die wijze winst wordt verschoven, dan kan de Australische fiscus dit corrigeren.

Verder deelt hij mee dat hij niet weet of Australië een verplichting voor multinationals heeft om informatie over activiteiten en belastingdruk in de landen waarin die multinational actief is, openbaar te maken. Hij weet ook niet welke bronnen er allemaal geraadpleegd zijn voorafgaand aan de publicatie van het desbetreffende artikel.

Diverse malen stelt de staatssecretaris dat hij op grond van de geheimhoudingsplicht geen mededelingen kan doen over de belastingaangelegenheden van individuele belastingplichtigen en geeft hij in zijn algemeenheid antwoord op de gestelde vragen.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 december

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen