Het kabinet heeft bepaalde onderdelen van het steun- en herstelpakket in verband met de coronacrisis aangevuld. Het tijdelijk versoepelde uitstelbeleid voor belastingen is nog niet uitgebreid. Er is wel meer bekend gemaakt over de aangekondigde subsidieregeling voor bedrijven in de automotive, luchtvaart en maritieme sectoren.

De subsidie is bedoeld voor R&D-projecten die op korte termijn starten en een looptijd hebben van maximaal 4 jaar. Het budget voor de regeling is vastgesteld op € 150 miljoen en de regeling is conform de motie Amhaouch uiterlijk op 15 mei 2021 uitgewerkt.

Het uitstel van betaling van nieuw opkomende betalingsverplichtingen loopt nu tot uiterlijk 1 juli 2021. Het kabinet bekijkt de komende tijd of verdere versoepelingen van het uitstelbeleid noodzakelijk zijn. Er worden de komende periode verschillende beleidsopties gewogen, zoals het verlengen van de betalingstermijn, een latere startdatum voor het aflossen van de opgebouwde belastingschuld en een langere periode met verlaagde invorderingsrente.

De Tweede Kamer wordt in het tweede kwartaal van 2021 nader geïnformeerd over de weging van de beleidsopties en over de richtlijnen voor een soepelere en efficiëntere behandeling van saneringsverzoeken van ondernemers (het time-out arrangement).

Het vergoedingspercentage voor de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) is voor het tweede kwartaal van 2021 verhoogd naar 100%. Verder verdubbelt het kabinet de beschikbare middelen voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De TONK wordt binnen het juridische kader van de bijzondere bijstand uitgevoerd. Gemeenten maken eigen keuzes in beleid en besteding van middelen.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Invordering, Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

Regelgevende instantie: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Editie: 15 maart

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen