Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur er terecht vanuit gaat dat X onder meer via de e-mail met diverse partijen, zoals de gemeente, zijn advocaten en de makelaar van de verkopende familie, over de woonboerderij heeft gecommuniceerd.

X verleent diensten op het vlak van (ver)bouwen, advies, budgettering en coördinatie. In 2012 koopt hij een woonboerderij voor € 820.000. In 2016 verkoopt X deze door voor € 1.800.000. In 2019 stelt de inspecteur in het kader van een boekenonderzoek vragen over de hele gang van zaken. Volgens X is het slechts een privékwestie en hij wil de gegevens niet verstrekken. In geschil is de vervolgens afgegeven informatiebeschikking.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur er terecht vanuit gaat dat X onder meer via de e-mail met diverse partijen, zoals de gemeente, advocaten en de verkoopmakelaar, over de boerderij heeft gecommuniceerd. De e-mails en overige stukken kunnen dus van belang zijn voor de belastingheffing bij X en in het bijzonder of de gerealiseerde winst belastbaar is. Het is echter niet aannemelijk dat X destijds ook direct contact heeft gehad met de verkopende partij. Die liet zich namelijk bijstaan door een verkoopmakelaar. De beschikking wordt in zoverre vernietigd.

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 9 juli

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen