De Belastingdienst en Douane passen van 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2023 een versoepeld beleid toe bij een minnelijk saneringsakkoord. Zij nemen genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als aan concurrente schuldeisers toekomt. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.

Door de maatregel moet het voor private schuldeisers aantrekkelijker worden deel te nemen aan een saneringsakkoord. De maatregel komt bovenop de reeds getroffen coronamaatregelen die in de brief worden opgesomd.

Per 1 oktober 2021 is er een einde gekomen aan het generieke deel van het steunpakket. Dat geldt ook voor het bijzonder uitstel van betaling van belastingen (V-N 2021/36.3). Aflossingen van belastingschulden moeten uiterlijk 1 oktober 2022 beginnen. De aflossingstermijn is verlengd naar vijf jaar, zodat de opgebouwde belastingschuld uiterlijk 1 oktober 2027 moet zijn afgelost. De invorderingsrente wordt geleidelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke niveau.

Verder is er een tijdelijke versoepeling van het reguliere uitstelbeleid van 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022 (V-N 2021/43.5). Hiervoor geldt een aantal voorwaarden.

Het al dan niet kunnen voldoen aan de nieuw opkomende betalingsverplichtingen in de periode tot 1 oktober 2022 heeft geen effect op de betalingsregeling van 60 maanden.

Lees ook het Dossier Coronavirus

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Invordering

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: VN Vandaag

Editie: 13 oktober

  569
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen