Het is op dit moment niet bekend hoeveel gezinnen van gedupeerde ouders door de toeslagenaffaire te maken hebben (gehad) met een uithuisplaatsing of terugplaatsing van hun kind. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) probeert dit in beeld te krijgen in samenspraak met het CBS en de Verenging voor Nederlandse Gemeenten (VNG).

Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen naar aanleiding van Kamervragen van de leden Van Dijk en Peter (beiden CDA) naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant van 9 september 2021 'Mogelijk honderden kinderen uit gezinnen die de dupe waren van toeslagenaffaire, zijn uit huis geplaatst'.

Financiële problemen van ouders vormen geen wettelijke grond voor uithuisplaatsing. Een machtiging uithuisplaatsing wordt door de kinderrechter alleen verleend als dit in het belang van de verzorging en opvoeding van een kind noodzakelijk is en als ouders hulpverlening om die te kunnen bieden niet kunnen of willen accepteren.

Op dit moment wordt gewerkt aan het vormgeven van een programma specifiek gericht op de kinderen van gedupeerde ouders, het programma ‘Leven op de rit’. Het programma is bedoeld om bij te dragen aan een betere toekomst voor deze kinderen. Hiervoor is een breed pakket aan ondersteuning nodig, inclusief een financiële tegemoetkoming. Deze regeling richt zich niet alleen op minderjarige kinderen, maar ook op meerderjarige en/of uitwonende kinderen.

Verder kan een gezin van een (mogelijk) gedupeerde ouder, naast financieel herstel, via de gemeente hulp krijgen op vijf leefgebieden: hulp bij schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, gezin en wonen. Dit geldt ook als een ouder in het verleden al hulp heeft gezocht of heeft gehad van de gemeente. De gemeente biedt laagdrempelig ondersteuning en jeugdhulp, via bijvoorbeeld wijkteams, zoals gezinscoaching.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 oktober

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen