Ouders die door de problemen met de kinderopvangtoeslag naar het buitenland zijn vertrokken, komen in aanmerking voor ondersteuning. De peildatum voor deze ondersteuning wordt met terugwerkende kracht wettelijk aangepast naar 31 december 2021. Dat schrijft staatssecretaris De Vries van Financiën aan de Tweede Kamer.

De peildatum die in de Wet hersteloperatie toeslagen is opgenomen, is 7 juli 2020. Door de wijziging van de peildatum komen gedupeerde ouders die voor 31 december 2021 naar het buitenland zijn verhuisd, en daar ook nu nog wonen, in aanmerking voor brede ondersteuning vanuit het Ondersteuningsteam voor Ouders in het buitenland (OTB).

Ouders in het buitenland krijgen een bedrag van € 30.000 en hulp bij het aanpakken van hun schulden. Ook kunnen zij gebruik maken van brede ondersteuning en kunnen zij ondersteuning krijgen bij terugkeer naar Nederland. Op dit moment zijn er 950 ouders in het buitenland erkend als gedupeerde. Het OTB helpt nu 678 ouders uit 30 verschillende landen. Ongeveer 75 gezinnen zijn met behulp van het OTB teruggekeerd naar Nederland.

De wijziging van de peildatum naar 31 december 2021 loopt mee in een verzamelwet met diverse andere aanpassingen die voor behandeling naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 november

Informatiesoort: VN Vandaag

184

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen