Het trefpunt voor fiscalisten in de agrarische sector

Alle relevante nieuwsberichten, opiniestukken en feeds die van belang zijn voor de agro-fiscalist. De pagina is een initiatief van de redacties van het Land- en Tuinbouw Bulletin en het Handboek voor de fiscaal adviseur in de agrarische sector. Medewerkers en sympathisanten van deze media leveren op regelmatige basis bijdragen in de vorm van vrij toegankelijke opinies, berichten en opvattingen.

Laatste nieuws

Elke dag agrarisch nieuws van relevante websites

Ruim 2.000 aanvragen uit de landbouw voor fiscaal voor MIA en Vamil in 2022

Bedrijven investeerden in 2022 meer in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met het belastingvoordeel van de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).  Vanuit de landbouw waren er ruim 2.000 aanvragen. Voorbeelden zijn Groen Label Kassen en productiesystemen voor algen, kroos of wieren. In 2022 meldden ondernemers een totaal investeringsbedrag van 517 miljoen euro. Dit is een groei van 25% ten opzichte van 2021.

24 mei 2023

GTST is passé, Landbouwakkoord is de nieuwe soap

Elke keer kijk je weer omdat je denkt dat alles toch nog goed komt en de serie daarom kan stoppen. We komen bedrogen uit. Een broedende kip moet je niet storen horen we een hoofdrolspeler zeggen. Nou een kuiken komt na drie weken uit. Deze kip zit al een half jaar op een lege dop. Een goede soap heeft ook een cliffhanger op het einde. Zo ook in deze.

22 mei 2023

Meer tijd Vlaamse varkenshouders voor intekenen opkoopregeling

Volgens de Vlaamse Landmaatschappij kwamen er tot nu toe 53 aanvragen van varkenshouders binnen en hebben nog eens driehonderd boeren interesse getoond. De stoppersregeling is op 3 april opengesteld. Het idee was dat boeren tot half mei de tijd hadden om zich aan te melden. Die periode wordt nu met een maand verlengd tot 17 juni. Veel boeren kregen hun aanvraag niet rond, omdat de indienperiode samenviel met het indienen van de Gecombineerde opgave rondom het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

11 mei 2023

"Oogstsnelheid robot met 30% verhoogd"

Ripe Robotics werd opgericht in 2019 met slechts $ 100.000 als startkapitaal om een robotfruitplukker te creëren. In 2021 werd er serieus vooruitgang geboekt met een robot genaamd Eve. Toen begon ook het echte testen. "De dingen die we binnen ontwikkelen en testen, moeten ook buiten presteren", zegt Hunter Jay, CEO van Ripe Robotics. "De omstandigheden buiten zijn heel anders dan in een binnenruimte. Daar hebben we te maken met wisselende weersomstandigheden, bladeren, ongelijke grond, enz.

9 mei 2023

Geen afroming fosfaatrechten bij bedrijfsoverdracht via besloten vennootschap

Als een melkveebedrijf overgaat in een besloten vennootschap is er geen afroming op fosfaatrechten meer van toepassing. Die uitspraak deed het College van Beroep voor het bedrijfsleven eind februari. Door de uitspraak van het CBb moeten de regels voor afroming van fosfaatrechten bij een bedrijfsoverdracht worden herzien.

3 mei 2023

Brussel akkoord met 'woest aantrekkelijk' bod aan boer

Vandaag 12:10 uur - Linda van Eekeres - 3 reactiesTwee stoppersregelingen voor veebedrijven van het kabinet zijn vandaag door de Europese Commissie goedgekeurd. Er is volgens Brussel geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.

2 mei 2023

LTO en Agractie: 'Uitkoopregelingen en transitieregelingen tegelijk openstellen', FDF ageert tegen beroepsverbod

LTO Nederland hoopt dat minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) ervoor kiest om de transitieregelingen voor de veehouderij gelijktijdig worden opengesteld met de vandaag door de Europese commissie goedgekeurde beëindigingsregelingen. Ook Agractie pleit voor gelijktijdige openstelling. FDF is het niet eens met het beroepsverbod.'Alleen zo kunnen boeren een geïnformeerd en weloverwogen besluit nemen over hun toekomst', schrijft LTO Nederland in een verklaring.

2 mei 2023

Meest gelezen
Agro Opinie
Verschenen in Land- en Tuinbouw Bulletin
Land- en Tuinbouwbulletin, Levering bouwterrein als particulier of btw-ondernemer?

Mr. Ingrid Wilting-Abdellati RB. Bij de levering van een bouwterrein is alleen sprake van een met btw belaste levering als de levering plaatsvindt door een btw-ondernemer. De levering van een bouwterrein door een particulier is onbelast voor de btw. In de praktijk bestaat nogal eens discussie over de vraag of het bouwterrein al dan niet door een btw-ondernemer wordt geleverd. Zo ook in de casus over de ex-snijbloemenkweker die speelde bij Hof Arnhem-Leeuwarden, 15 september 2020, V-N 2020/60....

3 mei 2023

Land- en Tuinbouwbulletin, Verzwaarde motiveringsplicht voor agrarische objecten met een voorkeursrecht of optierecht?

Mevrouw ing. A.J.D. Hagenaars en mevrouw mr. B.A.G.T. Nuiten. Op basis van de Novitaris-rechtspraak heeft de Tuchtkamer voor het notariaat onlangs een maatregel van waarschuwing opgelegd aan een notaris. Reden: de notaris zou niet voldoende onderzoek hebben gedaan naar het van toepassing zijnde voorkeursrecht en onterecht zijn medewerking hebben verleend aan de levering van het object. Dit terwijl het bedrijf van huurster is gevestigd in het pand. Hoe zit dat met objecten in de agrarische bed...

3 mei 2023

Land- en Tuinbouwbulletin, Uitspraak die de wenkbrauwen doet fronsen

Franca Damen. Terwijl op dit moment de uitspraak van de Raad van State over de afkapgrens van 25 km in AERIUS Calculator wordt afgewacht, sta ik deze keer stil bij een uitspraak die – in ieder geval bij mij – de wenkbrauwen doet fronsen. Die uitspraak biedt meteen aanknopingspunten om kort verschillende juridische aspecten in het stikstofdossier te bespreken. Het gaat om de uitspraak van de Raad van State van 29 maart 2023 (ECLI:NL:RVS:2023:1250). Deze uitspraak gaat over onder andere een bes...

3 mei 2023