In bijna alle hypotheekcontracten staat dat je de rente mag meeverhuizen naar een volgende woning. Een meevaller, nu de rentes zo stijgen. De praktijk blijkt helaas vaak anders, constateert Vereniging Eigen Huis dinsdag in een brandbrief. De meeste geldverstrekkers verschuilen zich achter bancaire regels en eisen toch de huidige hoge rente. Dat schrijft De Telegraaf. "Vooral doorstromers zijn de klos."

 

Deze gang van zaken is volgens de vereniging in strijd met hypotheekvoorwaarden, die vrijwel altijd voorschrijven dat een rentecontract bij verhuizing meegenomen mag worden.

Het probleem doet zich voor bij mensen van wie de resterende rentevaste periode korter is dan tien jaar. Als die bijvoorbeeld nog acht jaar is, zou de bank die met twee jaar kunnen verlengen, waarbij de klant nog gebruik kan maken van de gunstige voorwaarden van de resterende acht jaar. Maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet en hanteert de bank een bepaalde toetsing, waarbij wordt gekeken wat iemand zou kunnen lenen bij een fictieve rente van 5 procent.

Deze toetsing valt onder regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar volgens de VEH maken de banken er op deze manier oneigenlijk gebruik van. Het gevolg is dat mensen hun lage rente verliezen en opeens de actuele, veel hogere rente moeten betalen en ook minder kunnen lenen. Dit kan honderden euro's per maand schelen.

Niet alle banken hanteren deze "klantonvriendelijke" benadering, stelt VEH. Enkele geldverstrekkers, waaronder ING, Aegon en Woonfonds, werken wel mee aan het mee laten verhuizen van hypotheken met voor de klant gunstige rentes.

In een reactie laat ABN Amro weten zich gewoon aan de regels van de AFM te houden, die ervoor bedoeld zijn "te voorkomen dat de klant over een paar jaar in de financiële problemen komt". Wel zegt de bank in sommige gevallen te bekijken of "het afwijken van de leennorm verantwoord is, nu en naar de toekomst". Ook Rabobank "volgt de regels van de toezichthouder", aldus een woordvoerder, maar "een klant is vrij om zijn huidige contract mee te verhuizen". Een adviseur biedt klanten inzicht over de voor- en nadelen van het meenemen van het oude rentecontract, stelt hij.

Voorbeeldsituatie

Een voorbeeld uit de praktijk van Eigen Huis Hypotheekadvies. Een huiseigenaar heeft nog een hypotheek van €114.500 op zijn huidige woning. Zijn rente staat nog 7,5 jaar lang vast op het lage tarief van 1,05%. Hij wil een andere woning kopen en heeft daarvoor een hypotheek van €221.000 nodig. Hij rekent er op dat hij zijn lage rente kan meenemen, maar omdat de resterende looptijd minder is dan 10 jaar moet de bank de lening toetsen op een fictieve rente van 5%. Hierdoor komt deze huiseigenaar bijna €10.000 tekort.

Om toch te kunnen verhuizen moet hij de lage rente opgeven en een nieuwe lening afsluiten tegen het huidige rentetarief van 3,5%. Omdat hij daarbij kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar hoeft de bank deze lening niet meer te toetsen op 5% rente. Als hij het oude rentecontract met rentemiddeling had kunnen meenemen naar de nieuwe woning zou hij maandelijks ruim €200 bruto besparen op rentelasten.

Bron: Telegraaf/VEH

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

98

Gerelateerde artikelen