Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

Het bedrijf schrijft dat de hack op 17 mei werd ontdekt, toen systemen versleuteld bleken. De hackers hadden al sinds 5 mei toegang tot die systemen. Het gaat om een aanval met ransomware. De gestolen gegevens zijn nog niet gepubliceerd of verkocht, maar worden 'gegijzeld'. Het is volgens AddComm nog onduidelijk welke gegevens van welke klanten zijn ontvreemd.

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier waarschuwt donderdag dat mogelijk gegevens van inwoners en bedrijven uit dat gebied zijn gestolen. AddComm verstuurt voor het hoogheemraadschap de aanslagen voor de waterschapsbelasting. "Als onze gegevens van inwoners en bedrijven hierbij zijn betrokken, kan het gaan om persoonsgegevens als naam, adres, woonplaats, burgerservicenummer en bijvoorbeeld eigendomsgegevens van onroerend goed", staat op de website van het hoogheemraadschap.

Volgens het hoogheemraadschap verzorgt AddComm soortgelijke diensten voor "ongeveer zestig gemeenten en commerciële partijen". Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt wie zijn klanten zijn. AddComm zegt aangifte te doen bij de politie.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

216

Gerelateerde artikelen