In het jaar 2016 is van de geplande 357 miljoen euro aan extra correcties op grote ondernemingen volgens de fiscus geen cent binnengekomen. Van de geplande 784 extra boekencontroles is minder dan een vijfde uitgevoerd. Zo komt de Belastingdienst in 2016 per saldo aan een totaal aan gemiste correcties van bijna een half miljard.‘

Dit blijkt uit het onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico dat vandaag gepubliceerd is in Trouw en het Financieele Dagblad. Ook bij particulieren laat de fiscus veel geld liggen. Dankzij automatisering weet de fiscus dat jaarlijks zo'n 600.000 particulieren een aangifte doen die waarschijnlijk niet klopt. Toch legt de Belastingdienst bij minder dan 150.000 van deze mensen een naheffing op, 54.000 minder dan voorzien.

‘Het valt niet uit te leggen dat we deze aangiften niet allemaal controleren, want we weten bijna zeker dat deze mensen te weinig belasting betalen,' zei Kamerlid Omtzigt gisteren tijdens het Vragenuurtje. 'Deze notities zijn voor de Kamer achtergehouden. Hierdoor konden wij de staatssecretaris niet controleren,' zei hij. Staatssecretaris Wiebes moest de Kamer beloven om in de toekomst meer informatie over het toezicht van de Belastingdienst te delen.
 

Bron: Investico

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Invordering

2

Gerelateerde artikelen