De uitspraak van de Hoge Raad over de heffing op vermogensrendement in box 3, oftewel de spaartaks, kost naar verwachting ongeveer 4 miljard euro. Dat bevestigde demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij de inloop van de ministerraad. "Dat is redelijk exact berekend."

Het gaat hierbij alleen om het terugbetalen van heffingen van eerdere jaren. In 2027 moet een nieuw stelsel voor vermogensbelasting ingaan, en tot die tijd hangen de kosten van de uitspraak van de Hoge Raad af van ontwikkelingen op de beurs.

Het bedrag van rond de 4 miljard euro stond al in de lijst met mogelijke tegenvallers die het ministerie van Financiën dit voorjaar naar de formatietafel stuurde. In de periode tot aan de invoering van het nieuwe stelsel kan de uitspraak "eveneens enkele miljarden" kosten, staat in die stukken.

PVV, VVD, NSC en BBB hebben in hun hoofdlijnenakkoord geen rekening gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. "Het was bekend", zegt Van Rij, wijzend op de formatiestukken. Hoe de financiële klap moet worden opgevangen, laat hij aan het volgende kabinet.

De opvolger van Van Rij zal ook het werk aan het nieuwe stelsel vanaf 2027 moeten afmaken. Daarin wordt bij de belastingheffing uitgegaan van daadwerkelijk behaald rendement, en niet meer van een aanname per vermogenscategorie.

Het arrest van de Hoge Raad maakt niet dat de nieuwe bewindspersoon terug moet naar de tekentafel, aldus Van Rij. Hij zegt dat zijn ministerie ditmaal goed was voorbereid op meerdere scenario's. Dat was anders in december 2021, toen de Hoge Raad ook al negatief oordeelde over de box 3-belasting: "Toen was de puinhoop veel groter."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

2577

Gerelateerde artikelen