De btw op kaartjes van het openbaar vervoer moet omlaag, bepleiten reizigersvereniging Rover en brancheorganisatie voor ov-bedrijven OV-NL. Door de btw te schrappen blijft de bus en tram "betaalbaar en aantrekkelijk", schrijven de organisaties. Volgens hen is mobiliteit een fundamentele voorziening en hebben veel mensen het nu "zwaar" door de sterk gestegen prijzen als gevolg van de energiecrisis en de inflatie.

De btw is nu nog 9 procent en moet naar 0 procent, vinden de organisaties. Ze doen de oproep in de aanloop naar Prinsjesdag. Rover deed in januari 2020 ook al een oproep voor het verlagen van de btw in het openbaar vervoer.

"Lang niet iedereen is in het bezit van een auto of kan zijn bestemming lopend of met de fiets bereiken. Een grote groep mensen is aangewezen op het openbaar vervoer en ook de prijzen van het ov staan onder druk door de hoge inflatie", zeggen OV-NL en Rover.

Het openbaar vervoer is daarnaast een "schoon, duurzaam en inclusief vervoerssysteem" en daarmee een "basisvoorwaarde om Nederland in beweging te houden". Ook is het ov nodig om de klimaat- en bereikbaarheidsdoelen te halen, vinden de clubs.

Enige jaren geleden werd de belasting op het openbaar vervoer verhoogd van 6 procent naar 9 procent. De organisaties wijzen verder op een nieuwe Europese richtlijn die het mogelijk maakt de btw helemaal af te schaffen voor reizen met de bus, trein en metro. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), dat namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek doet naar het afschaffen van de btw op ov-kaartjes, komt naar verwachting dit najaar met de uitkomst van het onderzoek.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  188
Gerelateerde artikelen