De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar de fiscale behandeling van Nike in Nederland. Brussel wil nagaan of de fiscale rulings die Nederland aan Nike heeft verleend de onderneming een oneerlijk voordeel hebben bezorgd ten opzichte van haar concurrenten. Dit zou in strijd zijn met de Europese staatssteunregels, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging).

Het onderzoek richt zich op belastingafspraken met Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV, twee in Nederland gevestigde ondernemingen van de Nike-groep. Van 2006 tot 2015 heeft de belastingdienst vijf fiscale rulings afgegeven aan deze BV’s, waarvan er twee nog steeds geldig zijn, aldus de commissie. De vennootschapsstructuur van de Nike-groep zelf valt buiten het toepassingsgebied van de Europese staatssteunregels.

In de Nederlandse rulings is volgens de commissie een fiscaal aftrekbare royaltybetaling overeengekomen met Nike European Operations Netherlands en Converse Netherlands. De twee ondernemingen zijn belast met de promotie en de ontwikkeling van de verkoop van Nike- en Converse-producten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA-regio) en registeren alle verkoopinkomsten uit deze regio.

Vestager: "Lidstaten mogen niet toestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om hun belastbare winsten op onrechtmatige wijze te verlagen waardoor zij een oneerlijk voordeel verkrijgen ten opzichte van hun concurrenten. De commissie zal de fiscale behandeling van Nike in Nederland nauwgezet onderzoeken en zal nagaan of deze in overeenstemming is met de staatssteunregels van de EU."

In 2017 ontdekte het dagblad Trouw al dat Nike grootschalig belasting ontweek via Nederland.

Bron: ANP

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

  293
Gerelateerde artikelen