In 2017 zijn de EU-landen in totaal 137 miljard euro aan btw-inkomsten misgelopen. Dat staat in een nieuwe studie van de Europese Commissie. Roemenië voert de lijst aan van landen met de grootste btw-kloof. Het land inde maar liefst 36 procent minder btw dan geraamd. Nederland zit in de onderste regionen met een bescheiden vijf procent.

De btw-kloof is het verschil tussen de verwachte btw-inkomsten en het daadwerkelijk binnengekomen bedrag. Op de tweede plaats staat Griekenland (34%) en op de derde plaats Litouwen (25%). De tegenvallers zijn het kleinst in Zweden, Luxemburg en Cyprus, die landen lopen slechts 1% van hun btw-inkomsten mis. In absolute cijfers is de btw-kloof het grootst in Italië: ongeveer 33,5 miljard euro.

De btw-kloof is een maatstaf voor de doeltreffendheid van de btw-handhavings‑ en nalevingsmaatregelen in elk EU-land, omdat zij een inschatting geeft van de gemiste inkomsten door fraude, belastingontwijking en ‑ontduiking, faillissementen, insolventie en verkeerde berekeningen. In absolute cijfers is de btw-kloof het grootst in Italië: ongeveer 33,5 miljard euro. In nominale termen is de btw-kloof in 2017 afgenomen met 8 miljard euro tot 137,5 miljard euro, dat is vergelijkbaar met de afname met 7,8 miljard euro in 2016. In 2017 bedroeg de btw-kloof 11,2% van de totale btw-inkomsten in de EU, vergeleken met 12,2% in 2016. Voor het vijfde jaar op rij is er een dalende trend te zien.

Het gepubliceerde verslag over de btw-kloof in 2017 bevat een factsheet en een uitgebreid rapport.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Omzetbelasting, Europees belastingrecht

Carrousel: Carrousel

Informatiesoort: Nieuws

  735
Gerelateerde artikelen