Driekwart van de Nederlanders vindt dat het mogelijk moet blijven een aangifteprogramma te kunnen downloaden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vanaf 2016 kunnen consumenten geen aangifteprogramma meer downloaden om offline de aangifte in te vullen. Het is nog wel mogelijk om aangifte te doen op papier. De Consumentenbond raadt dit echter af omdat het op papier lastiger is om een optimale verdeling van aftrekposten te berekenen tussen fiscale partners. Ook de app heeft een belangrijk nadeel. Hierin kunnen belastingplichtigen geen gegevens wijzigen of aanvullen.

Het onderzoek wijst verder uit dat 48% het storend vindt dat het programma niet automatisch de meest gunstige verdeling tussen partners berekent. Een kwart vindt de belasting over het vermogen (box 3) de meest onrechtvaardige heffingspost.

Moeilijk maar tevreden

Meer dan de helft van de consumenten vindt het moeilijk vindt om zelf aangifte te doen via de online variant. Degenen die het niet eenvoudig vinden, hebben het meest moeite met de aftrekposten die niet met de eigen woning te maken hebben. Van de consumenten die zelf hun aangifte invullen en al eerder gebruikmaakten van de vooringevulde aangifte, is 95% tevreden over de gegevens die de Belastingdienst vooraf invulde. Degene die ontevreden waren, waren dat in de meeste gevallen omdat de gegevens onjuist of niet compleet waren. Het ging dan bijvoorbeeld om de vooringevulde loongegevens en bankgegevens.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen