Het Centraal Planbureau (CPB) gaat niet berekenen wie profiteert van de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Een zestal oppositiepartijen had het CPB daarom gevraagd, maar ving bot.
Het schrappen van de belasting op een winstuitkering aan aandeelhouders zou vooral ten goede komen aan buitenlandse aandeelhouders. Nederlandse aandeelhouders kunnen compensatie krijgen van de Belastingdienst. Maar ook buitenlandse aandeelhouders mogen de heffing soms verrekenen met de fiscus ter plaatse. Ook die zou dus munt kunnen slaan uit de maatregel van het nieuwe kabinet. GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, 50PLUS en DENK vroegen het CPB daarom te onderzoeken wie er nu precies baat heeft bij het schrappen van de belasting.
 
Het CPB heeft geen gegevens over de gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting in het buitenland, schrijft het bureau. Ook mist het op het ogenblik de mankracht voor verder onderzoek naar de maatregel.
 
De oppositie is mordicus tegen de afschaffing en noemt die een cadeautje voor multinationals en buitenlandse aandeelhouders. Het kabinet houdt vol dat de maatregel bedrijven en dus banen voor Nederland behoudt, maar daarvoor heeft het CPB geen bewijs gevonden. Het verdwijnen van de belasting heeft volgens eerdere berekeningen van het bureau geen effect op de Nederlandse economie.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

4

Gerelateerde artikelen