"De belastingadviseur moet er op toezien dat een suppletie daadwerkelijk wordt ingediend. Als een klant dit absoluut niet wil, zal de belastingadviseur de dienstverlening voor die klant moeten staken om te voorkomen dat hij als medepleger of medeplichtige zelf een boete krijgt." Daar wijst fiscaal advocaat Jurgen Scheltema op in een nieuw thema over de suppletieplicht.

De suppletie is een plicht die bestaat in de omzetbelasting en door ondernemers wordt gebruikt om de btw-aangifte te corrigeren. De ondernemer moet een suppletie omzetbelasting doen als hij dit jaar of de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw heeft aangegeven.

In het thema geeft Scheltema antwoord op een aantal belangrijke vragen rond de suppletieplicht. Bijvoorbeeld wat de consequenties zijn als iemand niet of niet tijdig suppleert en hoe de suppletieplicht zich verhoudt tot het nemo tenetur-beginsel.

Het thema heeft de titel 'Artikel 10a AWR: de suppletieplicht' en is te raadplegen op de Navigator.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

45

Gerelateerde artikelen