Volgens Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn de eerste tegemoetkomingen in de loonkosten van bedrijven al uitbetaald. De tegemoetkomingen zijn verstrekt in het kader van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, de NOW-regeling.

Het gaat om 9000 bedrijven die samen ruim € 230 miljoen hebben ontvangen als eerste termijn van de toegekende tegemoetkoming. Deze ruim 9000 werkgevers kunnen in totaal bijna € 700 miljoen tegemoet zien. De andere twee termijnen worden later overgemaakt. Gemiddeld hebben deze werkgevers een geschat omzetverlies van 76 procent opgegeven.

Vanaf maandag 6 april 2020 kunnen bedrijven een aanvraag voor de NOW-regeling indienen. Sinds maandag hebben 70.000 bedrijven zich bij het UWV gemeld voor de regeling. Met de invoering van de regeling betaalt de overheid een deel van de loonkosten van bedrijven die hun omzet door de coronacrisis met zeker 20 procent hebben zien dalen.

In ongeveer 10 procent van de aanvragen kan volgens het UWV vertraging optreden, omdat de aanvraag niet volledig is of de ingevulde gegevens vragen oproepen. Slechts een klein deel van de aanvragen is tot nog toe afgewezen omdat de werkgever niet voldoet aan de voorwaarden.

De tegemoetkoming waar bedrijven recht op hebben is berekend op basis van de loonsom in januari om te voorkomen dat bedrijven na het horen van de regeling de salarissen ineens verhogen. Dit is echter een probleem voor seizoensbedrijven. Zij hadden in januari veel minder of geen mensen in dienst, maar lopen wegens de coronacrisis in het hoogseizoen wel veel inkomsten mis.

Koolmees heeft beloofd te kijken naar oplossingen voor seizoensbedrijven die tussen wal en schip vallen, zoals bloementelers, festivals en andere vormen van seizoenswerk. Een oplossing ligt volgens hem "ingewikkeld”.

Bron: ANP

Rubriek: Sociale zekerheid algemeen

Informatiesoort: Nieuws

Dossiers: Corona

  218
Gerelateerde artikelen