Marokko gaat wel degelijk financiële gegevens van eigen burgers delen met buitenlandse belastingdiensten. Alleen de ingangsdatum staat nog niet vast. Dat blijkt uit een reportage van NPO Radio 1 naar aanleiding van de verwarring die ontstond op social media onder Marokkaanse Nederlanders nadat de Marokkaanse belastingdienst de fiscale gegevensuitwisseling met Nederland ontkende.

De Marokkaanse jurist Youssuf al Mourabit zegt in de reportage dat de ontkenning van de Marokkaanse belastingautoriteit gaat over het BEPS-verdrag van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een overeenkomst die is gericht op belastingontwijking door bedrijven. Dat is wat anders dan het verdrag over automatische uitwisseling van financiële gegevens van burgers. Dat verdrag is dit jaar door Marokko geratificeerd en wordt volgens Al Mourabit in september geïmplementeerd.

Het hoofdkantoor van de OESO in Parijs voegt daaraan toe dat de invoering niet dit jaar is, maar pas volgend jaar. De oorspronkelijke ingangsdatum is met een jaar uitgesteld. "Als Nederland informatie wil delen met Marokko, dan is de verwachting dat het ook gaat gebeuren", zegt een OESO-woordvoerder. Er gelden andere afspraken over informatieverstrekking van onroerendgoedbezittingen. "Dat gebeurt niet automatisch, maar ook daar heeft Marokko afspraken over gemaakt. Een land als Nederland mag informatie daarover opvragen in individuele gevallen."

De Nederlandse Belastingdienst bevestigt de uitwisseling: "Nederland heeft Marokko al aangemerkt als uitwisselingspartner. Marokko moet zijn partners nog aanwijzen. Op dit moment is het dan ook nog niet duidelijk wanneer daadwerkelijk informatie-uitwisseling tussen beide landen gaat plaatsvinden."

Fiscale uitwisseling van financiële gegevens van burgers tussen landen gebeurt op basis van een OESO-norm: de Common Reporting Standard (CRS). Een Nederlander met ook de Marokkaanse nationaliteit (en fiscale woonplaats in Nederland) die ook een bankrekening heeft in Marokko, dient die rekening in Nederland in zijn belastingaangifte op te geven. Zodra Marokko meedoet aan de CRS zal het land de informatie van de banken via de Marokkaanse belastingdienst gaan delen met de belastingdiensten in andere landen die meedoen aan de CRS.

De reportage is terug te beluisteren op de website van NPO Radio 1.

Bron: NPO Radio 1

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  4690
Gerelateerde artikelen