De jonge fiscalist Erik Swaving Dijkstra duikt als belastingadviseur dagelijks in gecompliceerde fiscale dossiers voor nationale en internationale klanten. Maar in de avonduren schept hij er veel genoegen in om te reflecteren op zijn vak en ingewikkelde fiscale materie toegankelijk te maken. De hamvraag voor deze bezinnende expert met een vlotte pen is: waarom moeten belastingen zo ingewikkeld zijn? Het antwoord op deze vraag ligt er nu in de vorm van een boekje voor de fiscaal geïnteresseerde leek met de aanstekelijke titel ‘Waarom woont Max in Monaco’.
Erik Swaving Dijkstra (1989) studeerde internationaal en Europees belastingrecht in Amsterdam en Leiden. Hij begon zijn fiscale carrière ooit op de Zuidas om zich daarna met een aantal collega’s af te splitsen en een eigen advieskantoor te beginnen. Swaving Dijkstra schrijft voor verschillende tijdschriften en naslagwerken en zijn persoonlijke missie is om het belastingrecht begrijpelijk uit te leggen. Op regelmatige basis schrijft hij voor TaxVisions zogenoemde videoscripts waarin hij in korte en heldere zinnen uitlegt waar een belastingrechter over heeft beslist. Maar dat doet hij voor zijn fiscale collega’s.
Het boek is zijn meest recente pennenvrucht waarmee hij het belastingrecht toegankelijk wil maken voor een breed publiek. Belastingen halen immers steeds vaker het nieuws. De regels zijn complex en lijken soms onbegrijpelijk. Een mooie uitdaging voor de fiscalist Swaving Dijkstra om het onderwerp salonfähig te maken in niet-fiscale kringen.
Voor ieder wat wils
Iemand die de show wil stelen op een verjaardagsfeest met een leuk inzicht over belastingen komt ruim aan zijn trekken in ‘Waarom woont Max in Monaco’. Swaving Dijkstra bedient zowel de berekenbare werknemer die zijn loonstrook fiscaal wil begrijpen als de bevlogen maatschappijverbeteraar die wil weten hoe belastingontwijking in elkaar zit. In twee uitgebreide hoofdstukken over winsten, aandeelhouders, brievenbussen en ‘rulings’ legt de expert in internationale belastingen uit hoe omstreden deals met multinationals werken en wat ‘rulings’ zijn.
Zonder een moreel oordeel te vellen maakt Swaving Dijkstra in lekentaal zichtbaar waarom er miljarden via brievenbusmaatschappijen in Nederland naar de Kaaimaneilanden of de Bahama’s stromen. En uiteraard waarom Max in Monaco woont.
Exotisch
Maar ook op het vlak van de persoonlijke financiën laat de auteur de lezer niet in de steek. De fiscalist beantwoordt vragen als ‘Waarom betaal ik belasting over spaargeld?’ en ‘Waarom kunnen toeristen btw terugvragen?’. In de hoofdstukken ‘Een eigen woning’ en ‘Schenken en erven’ gaat Swaving Dijkstra voor de fiscale buitenstaander in op tal van vragen over exotische begrippen als het eigenwoningforfait en de bedrijfsopvolgingsregeling.
Voor de gemiddelde fiscalist is dit gesneden koek maar veel geïnteresseerde particulieren zullen geholpen zijn met de heldere uitleg in het boekje. Een aanrader dus voor iedereen die zich afvraagt waarom belastingen zo ingewikkeld zijn. Of zoals de auteur het zelf formuleert: “Na de laatste bladzijde vormt fiscale (borrel)praat geen uitdaging meer.”
--------------------------------------
‘Waarom woont Max in Monaco’ van Erik Swaving Dijkstra is te verkrijgen op Managementboek.nl. Het kost 18,95 euro. De baten komen ten goede aan Stichting Lezen en Schrijven.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen