De Belastingdienst is tijdelijk gestopt met loonbeslag en dwangverrekening in twee specifieke situaties.

Situatie 1

Deze situatie geldt voor mensen die na aanvraag geen persoonlijke betalingsregeling toeslagen hebben gekregen vanwege opzet of grove schuld. Deze mensen zijn geconfronteerd met dwanginvorderingsmaatregelen zoals een loonbeslag of verrekening van hun lopende toeslagen. Voor hen geldt het volgende. 

Vanaf nu stopt de Belastingdienst tijdelijk het loonbeslag en de dwangverrekening totdat de Auditdienst Rijk (ADR) zijn rapport uitbrengt. De ADR onderzoekt hoe de Belastingdienst in het verleden heeft gehandeld bij het controleren en het stoppen van de kinderopvangtoeslag (de CAF-zaken).

Heeft iemand bezwaar gemaakt of is diegene in beroep gegaan omdat de persoonlijke betalingsregeling is afgewezen vanwege opzet of grove schuld, dan stelt de Belastingdienst zo iemand in het gelijk en kent de dienst het bezwaar of beroep alsnog toe. Hierover stuurt de Belastingdienst een bericht.

De Belastingdienst doet bij nieuwe verzoeken voor een persoonlijke betalingsregeling voor een toeslagschuld voorlopig geen onderzoek naar opzet/grove schuld, tenzij er al een onherroepelijke vergrijpboete is opgelegd of strafrechtelijke vervolging is ingesteld.

Situatie 2

Deze situatie geldt voor iedereen die betrokken is bij een CAF-zaak. Vanaf nu stopt de Belastingdienst tijdelijk alle dwanginvorderingsmaatregelen, los van de vraag of sprake zou zijn van opzet of grove schuld. Lopende betalingsregelingen worden voortgezet tenzij iemand kenbaar maakt dat diegene deze niet kan nakomen. Ook hierover stuurt de Belastingdienst een bericht aan betrokkenen.

Bron: Belastingdienst

Carrousel: Carrousel

Rubriek: Invordering, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Informatiesoort: Nieuws

  478
Gerelateerde artikelen