Bijna 2000 bezwaren van ondernemers die vinden dat ze veel minder privé-kilometers hadden gereden met hun bedrijfsauto, zijn afgewezen. De gegevens die ze hebben aangeleverd, vindt de Belastingdienst niet overtuigend.

Dat meldt de NOS. In eerdere arresten heeft de Hoge Raad vastgesteld dat de werkelijke omvang van het privégebruik niet enkel hoeft te gebeuren aan de hand van een bijgehouden kilometeradministratie. Naar aanleiding hiervan zijn ondernemers in de gelegenheid gesteld de lagere omvang van het privégebruik nader te motiveren en te onderbouwen. De Belastingdienst heeft aan de hand van een onlangs openbaar gemaakt draaiboek deze bezwaren allemaal afgewezen.

Sinds 2011 wordt het btw-bedrag dat over het privégebruik van een zakenauto moet worden betaald anders berekend. Wie geen kilometerregistratie bijhield, kon kiezen voor een vast percentage. De Belastingdienst ging daarbij uit van 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto, maar veel ondernemers vonden dat bedrag te hoog. De Hoge Raad heeft in zaaknummer 15/02004 beslist dat de werkelijke omvang van het privégebruik een lagere correctie zou inhouden dan het gehanteerde forfait.

Door de jaren heen zijn er twee miljoen bezwaren van ondernemers binnengekomen, waarvan 1874 ondernemers uiteindelijk alsnog bezwaar indienden. 'Allemaal zijn ze individueel afgewogen en afgewezen', laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën weten aan de NOS. Deze ondernemers konden niet aantonen dat het btw-bedrag op basis van het aantal werkelijk gereden privékilometers lager zou uitvallen dan bij het percentage waarmee de Belastingdienst rekent.

Bron: NOS/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  758
Gerelateerde artikelen