"Laat andere landen de achterstallige belastingen heffen die belastingparadijzen weigeren op te leggen aan multinationals." Deze bijzondere remedie tegen belastingontwijking stellen de twee Franse economen Emmanuel Saez en Gabriel Zucman voor in hun nieuwe boek The Triumph of Injustice: How the Rich Dodge Taxes and How to Make Them Pay. "Belast multinationals in landen waar ze hun geld verdienen. Makkelijk uitvoerbaar, legaal en lucratief."

Zucman zegt in een interview met de Volkskrant over het binnenkort te verschijnen boek dat tegenwoordig precies is te berekenen hoeveel vennootschapsbelasting bedrijven overal ter wereld betalen. Op die manier is ook het mondiale belastingtekort van een multinational te berekenen: hoeveel bijvoorbeeld Ikea of Starbucks eigenlijk had moeten betalen als het in elk land waar het actief is een bepaald minimumtarief aan belasting had betaald, door Zucman bij 25 procent gelegd.

De auteurs hebben jarenlang belastingaangiften, bedrijfsbalansen, nationale enquêtes en accountantsonderzoeken uitgevlooid. Zucman geeft in het interview een uitwerking van het voorstel van hem en Saez. "Stel dat Ikea – eigenlijk zo Zweeds als knäckebröd, maar fiscaal gezien Nederlands – 20 procent van zijn meubels verkoopt in de Verenigde Staten. De Amerikaanse belastingdienst zou dan gewoon 20 procent van Ikea’s mondiale belastingtekort kunnen opeisen."

Zucman vervolgt. "Hetzelfde kan Italië doen in het geval van Fiat Chrysler, fiscaal gezien ook Nederlands. Niets houdt landen tegen om deze achterstallige belastingen te vorderen. Het is makkelijk uitvoerbaar, want alle belastinggegevens zijn voorhanden, er is geen nieuwe belasting voor nodig, het is volstrekt legaal, het vereist geen ingewikkelde internationale samenwerking en bovenal: het is lucratief."

Overheden tolereren dat er een hele industrie van financiële en juridische dienstverleners bestaat die de superrijken helpt belasting te ontduiken, besluit Zucman in de krant. "We zouden deze industrie ook aan banden kunnen leggen, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten gebeurde in het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog, toen er prompt veel minder belastingontwijking was."

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

  589
Gerelateerde artikelen