De FIOD heeft woensdag in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket twee verdachten aangehouden en hun woning doorzocht. Daarbij is onder meer administratie in beslag genomen en ruim 70.000 euro aan contant geld. De 49-jarige man en 42-jarige vrouw uit Den Haag worden verdacht van het plegen van valsheid in geschrift.
De verdachten -die een koeriersdienst voor de zakelijke branche exploiteren-  hebben het vermoedelijk mogelijk gemaakt dat tientallen medewerkers van hun koeriersdienst opzettelijk onjuiste aanvragen verklaring arbeidsrelatie (VAR) hebben ingediend bij de Belastingdienst, om zo een VAR winst uit onderneming (VAR-wuo) te verkrijgen.
 
De VAR-wuo geeft, onder voorwaarden, aan de opdrachtgever volledige vrijwaring voor het inhouden van loonheffingen (loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en bijdrage Zvw). Het voordeel van een VAR-wuo voor een zelfstandig ondernemer is dat door de opdrachtgever niets op zijn verdiensten wordt ingehouden. Voor wat betreft de inkomstenbelasting kan hij in aanmerking komen voor de ondernemersfaciliteiten (starters- en/of zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling). Daardoor is de netto opbrengst hoger dan wanneer hij de werkzaamheden in loondienst had verricht.
 
De Belastingdienst doet verder onderzoek naar op te leggen navorderings- en naheffingsaanslagen.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen