De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet gezien de juridische en uitvoeringstechnische complicaties geen ruimte om de compensatieregelingen voor de transitievergoedingen te herzien en het UWV de compensatie op voorschot te laten uitkeren. Dat antwoordt hij op vragen van Tweede Kamerleden Tielen en Aartsen (beiden VVD). De kamerleden krijgen signalen van kleine werkgevers dat zij niet in staat zijn de transitievergoeding vóór te financieren vanwege de coronacrisis.

In de periode van 1 april 2020 tot 15 maart 2021 heeft UWV voor in totaal 87.623 werknemers aanvragen voor de vergoeding ontvangen. De transitievergoeding is een belangrijk wettelijk recht voor werknemers, zo stelt de minister. "Het dient als compensatie voor ontslag en om de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. In onzekere tijden is dit voor werknemers van groot belang." 

Daar komt bij dat de transitievergoeding per 1 januari 2020 aanzienlijk is verlaagd. De regeling biedt bovendien voldoende flexibiliteit als de betaling van de transitievergoeding leidt tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering van de werkgever. De  transitievergoeding kan in die situatie in termijnen worden betaald, zo licht de minister zijn antwoord toe.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

Dossiers: Corona

3

Gerelateerde artikelen