De 1,9 miljard euro die ooit besteed zou worden aan het afschaffen van de dividendbelasting gaat definitief niet naar het bedrijfsleven, blijkt uit de stukken voor Prinsjesdag. Dat meldt de NOS.

Dat het demissionair kabinet heeft besloten om de bijna 2 miljard euro per jaar niet vrij te maken voor bedrijven heeft te maken met de steunpakketten. Zij zouden via die weg al genoeg geld hebben gekregen. Bovendien wil het kabinet het bedrag vrijhouden als smeermiddel in de formatie.

In de Miljoenennota staat dat er 860 miljoen per jaar gaat naar de aanpak van criminaliteit, naar sociale advocatuur, verbetering van koopkracht van alleenverdieners en naar defensie. Het miljard euro dat overblijft wordt gereserveerd voor de formerende partijen.

De felle politieke discussie over dit geld begon met de start van het huidige kabinet. De VVD wilde de dividendbelasting afschaffen en wist daar in de formatie destijds dit bedrag voor te regelen. Na veel druk sneuvelde deze tegemoetkoming aan bedrijven, maar de VVD stond erop dat het bedrag wel op een andere manier naar bedrijven zou gaan. Het alternatief werd de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK).

Stilzwijgend sneuvelde ook de BIK omdat de Europese Commissie het als staatssteun ziet. Ook daarna moest het geld toch zijn weg naar bedrijven vinden, zo was de eis van vooral de VVD. Alle werkgevers krijgen sinds augustus een korting op hun loonkosten. Maar ook deze korting (AWf-premie genoemd) wordt verder afgebouwd.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2021

7

Gerelateerde artikelen