In ons huidige fiscale stelsel houdt de fiscale wetgever bij de winstbepaling en verliesverrekening in principe geen rekening met inflatie. Wel geldt er voor een aantal incidentele bepalingen een jaarlijkse aanpassing vanwege inflatie. Daarnaast heeft de Hoge Raad bij de voorraadwaardering een substantialistische benadering toegestaan.

Twee fiscalisten van het Bureau Vaktechniek bij EY, Charlie Bruijsten en Frank Elsweier, beschrijven in een uitgebreid Weekbladartikel de mogelijkheden om de nadelige gevolgen van de inflatie te ondervangen. Daarnaast beantwoorden zij de vraag wat de fiscale wetgever doet tegen inflatie en wat eerder onderzoek naar een inflatieneutrale belastingheffing leert.

Over dat laatste. Bruijsten en Elsweier vinden dat er serieus moet worden nagedacht over het effect van een oplopende inflatie op het belastingstelsel. Vanuit het oogpunt van de draagkrachtgedachte en de bedrijfscontinuïteit is er veel te zeggen voor een inflatieneutrale belastingheffing zoals voorgesteld door Hofstra in 1977, zo vinden de twee auteurs. Vanuit een budgettair en uitvoeringstechnisch perspectief verwachten zij echter niet dat ons fiscale stelsel op korte termijn inflatieneutraler zal worden gemaakt.

Uitgever en redactie van het Weekblad fiscaal recht (WFR) stellen dit artikel ter beschikking als gratis download:

>>>Inflatie en fiscale winst<<<

-------------------------------------

Het is mogelijk om WFR via een proefabonnement een maand lang gratis in te zien. De proefabonnee krijgt dan online toegang tot alle andere afleveringen. Ga nu naar de shop van Wolters Kluwer.

              

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Navigatornieuws, Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

  592
Gerelateerde artikelen