Verschillende grote bedrijven laten meer mensen naar kantoor komen nu het thuiswerkadvies iets ruimer wordt. Werknemers van Achmea, PostNL, KPN, Univé en Arcadis zijn vanaf 25 september tot de helft van de werktijd welkom op kantoor. ING houdt vast aan de eerder geplande datum van 11 oktober om diezelfde overgang naar hybride werken te maken. Nu was het maximum vaak één dag per week op kantoor werken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs enkele van de grootste Nederlandse ondernemingen.

"Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is", luidt het voorschrift dat op 25 september ingaat. Eerder werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. ABN AMRO zegt net als de overheid iets te versoepelen, maar de kantoormedewerkers van de bank met in totaal 16.000 personeelsleden worden nog steeds gevraagd vanuit huis te werken wanneer dat kan.

Ook verzekeraar Achmea blijft die oproep doen aan zijn 14.000 werknemers in Nederland, maar verwacht dat het personeel gemiddeld twee dagen per week naar kantoor komt. Bij advies- en ingenieursbureau Arcadis met 2300 personeelsleden wordt gemiddeld de helft van de tijd thuis en het andere deel op kantoor gewerkt. Werknemers mogen daar zelf kiezen hoe vaak ze op kantoor verschijnen. "Dat gaat op 1 oktober in, omdat we de werkplekken nog helemaal klaar moeten maken voor de heropening", zegt een woordvoerder.

Datzelfde geldt voor bank ING met 15.000 personeelsleden in Nederland, waarvan het grootste gedeelte met een kantoorfunctie. Die zijn als het plan wordt goedgekeurd door de ondernemingsraad vanaf 11 oktober weer voor de helft van de tijd welkom.

Bij telecombedrijf KPN verandert het nu geldende wekelijkse maximum van één dag op kantoor op 25 september naar gemiddeld twee dagen. Nu moeten de 8000 personeelsleden op de kantoren nog een mondkapje dragen als zij zich daar verplaatsen, maar dat vervalt.

Van de in totaal ongeveer 2000 kantoormedewerkers bij PostNL zijn er vanaf eind van de maand dagelijks zeshonderd welkom, in plaats van de 250 nu. De nieuwe situatie komt neer op één of maximaal twee dagen per week werken op locatie.

Ook verzekeraar Univé verruimt de capaciteit flink. Op de centrale kantoren in Zwolle en Assen mogen met het nieuwe voorschrift maximaal 300 personeelsleden komen van de in totaal 950 medewerkers op die locaties. Niet-gevaccineerde werknemers wordt gevraagd om een (zelf)test te doen voordat zij naar kantoor komen.

VNO-NCW en MKB-Nederland verwachten dat met de op 25 september ingaande aanpassing weer meer op kantoor gewerkt gaat worden. "Het is duidelijk dat veel werknemers inmiddels staan te popelen om deels weer naar kantoor te gaan na anderhalf jaar thuiswerken", zo klinkt het.

Bron: ANP

Rubriek: Employee benefits, Arbeidsrecht

Informatiesoort: Nieuws

  330
Gerelateerde artikelen