Btw-specialiste Joanne Ligthart-de Bruin houdt haar vakliteratuur intensief bij en niet alleen omdat het moet maar ook gewoon uit interesse. Doordat ze veel leest kan ze regelmatig putten uit haar rijke 'leesgeheugen' wanneer ze artikelen erbij wil pakken voor een fiscaal meningsverschil. Zo heeft een Weekbladartikel Joanne een keer geholpen bij een meningsverschil met de Belastingdienst. 

Hoe lang lees je het Weekblad?
"Als btw-adviseur zijn de tijdschriften van Wolters Kluwer natuurlijk min of meer ‘verplichte kost’. Btw-brief en Btw-bulletin lees ik altijd op papier, maar het Weekblad lees ik online. Dit werkt uitstekend, omdat ik als btw’er natuurlijk vooral geïnteresseerd ben in artikelen over btw en op deze manier gemakkelijk een selectie kan maken."

Wat vind jij het beste artikel en waarom?
"Of dit het ‘beste artikel ooit’ was, kan ik natuurlijk niet beoordelen, maar ik heb destijds veel gehad aan het artikel ‘Blindelings vertrouwen: rechtszekerheid en de doorwerking van het Unierecht’ van Cornielje en Van Kesteren uit 2019 (WFR 2019/208). Dit artikel ging in op de vraag in welke mate belastingplichtigen het vertrouwen kunnen ontlenen aan het nationale recht, als dit nationale recht op enig moment in strijd blijkt te zijn met het unierecht. Het toeval wilde dat dit artikel precies verscheen in een periode waarin op dit punt verschil van mening bestond met de Belastingdienst in een specifieke casus. Dit artikel was enorm bruikbaar bij het helder krijgen van de materie!"

Wat zijn de voordelen van het Weekblad?
Het voordeel van het Weekblad is dat het op veel verschillende onderwerpen haar licht laat schijnen, zodat je als adviseur bepaalde inzichten verkrijgt. Soms is zo’n inzicht direct toepasbaar in de praktijk, een andere keer lees je het uit interesse door en popt het op wanneer het relevant is: ‘O, had ik hier nu laatst eens iets over gelezen…’ Het voordeel is dat het Weekblad gemakkelijk digitaal te doorzoeken is en de relevante informatie gemakkelijk naar boven te halen is."

Heb je een advies aan het Weekblad?
"Het Weekblad bestaat 150 jaar en we kunnen ons allemaal voorstellen dat die beginperiode een heel andere tijd was dan nu. Kijkend naar waar het Weekblad nu staat, kan ik de conclusie trekken dat zij met haar tijd mee is gegaan. In de toekomst zal ons vakgebied waarschijnlijk verder digitaliseren. Het zal voor het Weekblad dus een uitdaging zijn om met de tijd mee te blijven gaan en ook de juristen van de toekomst aan te blijven spreken, zowel qua communicatiemiddel als qua boodschap. Een uitdaging waar het Weekblad ongetwijfeld hard aan zal werken!"

Tot nu toe zijn in deze reeks interviews gepubliceerd met:

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Interviews, Navigatornieuws, Weekblad 150 jaar

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

37

Gerelateerde artikelen