Belastingadviseur Nikola Djankov is niet alleen onder de indruk van de wetenschappelijke status van het Weekblad maar waardeert ook de scherpe opinies. "De fiscaliteit blijft een dynamisch vakgebied en juist door met elkaar de discussie aan te gaan via reacties op elkaars artikelen en het publiceren van naschriften bij artikelen, komt men tot nieuwe inzichten."
Hoe lang lees je het Weekblad?
"De eerste kennismaking met het Weekblad was reeds tijdens de studie waar bepaalde artikelen steevast onderdeel uitmaakten van de voorgeschreven literatuur. Zeker tijdens het schrijven van de scriptie werd de onlineversie van het Weekblad via de Kluwer Navigator veelvuldig geraadpleegd. Dit is sinds ik bij Loyens & Loeff werk eigenlijk niet veranderd: wekelijks bespreken we tijdens de vaktechnische overleggen de voor onze praktijk relevante artikelen."
Wat vind jij het beste artikel en waarom?
"Een van de Weekbladartikelen die mij het meest is bijgebleven, blinkt mijns inziens vooral uit vanwege zijn eenvoud. In het artikel 'Fiscale hoegrootheden' van mr. J.A.G. van Es (WFR 2011/1069) zet de auteur de betekenis van verschillende in de fiscaliteit veel voorkomende hoeveelheidsaanduidingen (vanwege de vage normen aldus de auteur ook wel ‘fiscale geheimterminologie’ genoemd) op gestructureerde wijze op een rijtje. Een ogenschijnlijk eenvoudig onderwerp en wellicht niet direct een van de fiscale onderwerpen waarvoor men doorgaans het Weekblad erop naslaat, maar wel degelijk erg belangrijk.
Een ander artikel dat mij alleen al vanwege zijn omvang – het artikel beslaat in gedrukte vorm 29 (!) pagina’s – is bijgebleven, is het artikel van prof. dr. Q.W.J.C.H. Kok en prof. mr. R.J. de Vries waarin de auteurs een blauwdruk geven voor een grensoverschrijdende fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting (WFR 2018/37). De auteurs gaan in het artikel in op de Europeesrechtelijke ontwikkelingen rondom het fiscale eenheidsregime en zetten op zeer gedetailleerde wijze uiteen hoe een grensoverschrijdende fiscale eenheidsregeling in de vennootschapsbelasting er (technisch) uit zou kunnen zien.
Aangezien het vorige kabinet een regeling van verlies- of winstoverdracht of een systeem van resultatenpooling leek te prefereren, lijkt een grensoverschrijdende fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting voorlopig nog ver weg. Desondanks laat deze bijdrage heel duidelijk zien dat het Weekblad gezaghebbende auteurs aan zich weet te binden, wat de kwaliteit van de bijdragen in het Weekblad ten goede komt."
Wat zijn de voordelen van het Weekblad?
"Voor mij ligt de toegevoegde waarde van het Weekblad misschien nog wel het meeste in het feit dat ik gemakkelijk op de hoogte kan blijven van relevante ontwikkelingen op deelgebieden binnen de fiscaliteit waar ik in de dagelijkse praktijk minder mee te maken krijg.
Ook waardeer ik het dat de redactie van het Weekblad de ruimte biedt aan auteurs om, uiteraard op een professionele en respectvolle manier, de inhoudelijke discussie met elkaar aan te gaan (bijvoorbeeld in de vorm van reacties op elkaars artikelen en het publiceren van naschriften bij artikelen). De fiscaliteit blijft een dynamisch vakgebied en juist door met elkaar de discussie aan te gaan komt men tot nieuwe inzichten die veelal direct in de dagelijkse praktijk toepasbaar zijn."
Heb je een advies aan het Weekblad?
"In de kern denk ik dat het Weekblad vooral moet blijven doen wat zij al jaren doet: diepgaande vakinformatie en scherpe opinies op overzichtelijke wijze beschikbaar maken. Het is niet voor niets dat het Weekblad al 150 jaar een succes is!
Daarnaast lijkt het mij interessant om - al dan niet separaat van het reguliere wekelijkse nummer - eens in de zoveel tijd een themanummer te ontvangen waarin een specifiek onderwerp vanuit meerdere perspectieven wordt belicht. Hierbij zou eventueel gekeken kunnen worden naar auteurs uit de verschillende hoeken van de fiscaliteit in combinatie met gastredacteurs uit aanpalende vak- of rechtsgebieden."
-------------------------
Tot nu toe zijn in deze reeks interviews gepubliceerd met:
- Fiscaal advocaat Mieke Lavreysen
- Fiscalist lokale belastingen Mariam Koubia
- Belastingadviseur Birgitta van Antwerpen
- Bedrijfsfiscalist Ibrahim Ahmed
- Belastingdienstmedewerkster Hoai-Thu Vu Dinh
- Belastingadviseur Gijs Steverink
- Fiscaal studente Nicole Lew-Jen-Tai
- Fiscaal advocaat Danny Braakman
- Zelfstandig adviseur lokale belastingen Leendert Jan Boone
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws, Interviews, Navigatornieuws, Weekblad 150 jaar
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht