Drie linkse partijen in de Tweede Kamer, GroenLinks, SP en de PvdA houden binnenkort een hoorzitting over de afschaffing van de dividendbelasting door het nieuwe kabinet. Dat twitterde PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De drie partijen willen weten hoe het besluit, dat de schatkist 1,4 miljard euro kost, tot stand is gekomen. Geen van de coalitiepartijen had de afschaffing in het programma staan voor de verkiezingen. Naast de drie partijen wil bijna de voltallige oppositie dat het nieuwe kabinet de belasting op dividend, de winstuitkering door bedrijven aan aandeelhouders, niet afschaft. GroenLinks, SP en PvdA spreken van een geschenk voor buitenlandse aandeelhouders. Zij vragen zich af wat de maatregel oplevert. Volgens links heeft premier Mark Rutte zich laten ompraten door de werkgevers.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt bovendien dat premier Mark Rutte ,,gezag verliest'' in de discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting. In een interview in het AD zegt de voormalige vicepremier persoonlijk veel waardering voor Rutte te hebben, maar diens standpunt over de dividendbelasting te hekelen. ,,Je kunt niet de dividendbelasting afschaffen met als argument dat je mensen tegenkomt die zeggen dat die belasting een probleem is. Maar we mogen niet weten wie dat hebben gezegd en hij kan ook geen econoom noemen die dit een verstandige maatregel vindt", aldus Asscher in de krant. Hij meent dat de premier met de dividendbelasting niet meer terug kan. ,,Daarmee bezorgt hij dit kabinet een enorm probleem." Hij zegt ,,de bluf" van Rutte te herkennen. ,,Hij zei tegen mij dat ik 'onverantwoorde risico's' nam door tegen de afschaffing van de dividendbelasting te zijn. Ik zei: 'Dat accepteer ik niet'. Dan zie je ineens dat hij zich realiseert dat hij dat terug moet nemen."
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

0

Gerelateerde artikelen