De invorderingsachterstand van de Curaçaose ontvanger bedraagt ruim drie miljard Antilliaanse gulden (zo'n 1,5 miljard euro) aan belastingen en premies van de afgelopen vijf jaar. Dat meldt de site Curaçao.nu. De achterstand is deels te wijten aan 'non-compliance', het niet voldoen aan belastingverplichtigen door burgers en ondernemers op het eiland.

Een hardere aanpak van de invordering, inclusief (tijdelijke) bedrijfssluitingen, moet hier een einde aan maken, zegt het ministerie van Financiën van Curaçao. De belastingdienst op het eiland richt zich vooral op ondernemers die maandelijks de ingehouden omzet- en loonbelasting moeten afdragen. De begroting van Curaçao voor 2024 bedraagt ruim 2,1 miljard gulden.

Het aantal ondernemers dat maandelijks de verschuldigde omzetbelasting (OB) afdraagt, is volgens de site in de periode van juli 2021 tot heden gestegen van ongeveer 4.100 tot ruim 5.500, wat een stijging van ruim 34 procent betekent. Het aantal werkgevers dat maandelijks de verschuldigde loonbelasting afdraagt, is in dezelfde periode gestegen van 2.700 tot ruim 3.200, een stijging van bijna negentien procent.

Voor de groep notoire wanbetalers komt er een hardere invorderingsaanpak. Naast beslaglegging op bankrekeningen en (on-)roerende zaken, wordt nu ook beslag gelegd op bedrijfsvoorraden, aldus de site.

Bron: Curaçao.nu

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen overzeese Rijksdelen

247

Gerelateerde artikelen