Israël maakt weer geld over naar de Palestijnse Autoriteit, nu de twee weer contact hebben. Een naaste medewerker van de Palestijnse president Mahmud Abbas, Hussein al-Sheikh, zei dat er omgerekend 960 miljoen euro Palestijns belastinggeld aan het Palestijns bestuur is overgedragen.

Abbas brak in mei alle contacten met Israël en de VS af uit woede over de annexatieplannen van Israël en de voortschrijdende kolonisatie van Palestijns land. Israël heeft de jongste annexatieplannen opgeschort als gevolg van de recente toenadering tot Arabische Golfstaten aan de hand van de Amerikaanse diplomatie. De regering van president Trump steunt de annexaties van door Israël bezette gebieden, maar na de Amerikaanse verkiezingen hebben Palestijnse leiders weer contact gezocht. Ze hopen dat met Joe Biden een andere wind gaat waaien in Washington.

Israël controleert onder meer de in- en uitvoer van goederen van de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Die verloopt via een Israëlische haven. Daardoor innen de Israëli's belastingen en invoerrechten voor de Palestijnse Autoriteit. Het gaat om naar schatting ongeveer 165 miljoen euro per maand. Israël houdt een vijfde van dat geld achter voor de dienstverlening en de elektriciteit voor de bezette gebieden.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

10

Gerelateerde artikelen