De voorgestelde webmodule als vervanger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) heeft vertraging opgelopen, zo meldde Staatssecretaris Weekers in een debat in de Tweede Kamer. De webmodule wordt nu niet per 1 januari 2014 ingevoerd, maar per 1 januari 2015. In de tussentijd komt er wel regelgeving vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarbij, in de woorden van Weekers, "een stukje medeverantwoordelijkheid voor de opdrachtgever" wordt ingebouwd.

De webmodule met een beslisboom, door opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk in te vullen, zou onder meer schijnzelfstandigen tegengaan. Weekers zegde toe binnenkort met een uitgebreide brief te zullen komen waarin de verdere portee van de webmodule wordt geschetst. Ook de criteria om ondernemerschap in de fiscaliteit te beoordelen, komen daarin aan bod. Het is nog niet helemaal duidelijk of door het uitstel van de webmodule de VAR een jaar langer blijft bestaan, dan wel dat er een tijdelijk alternatief komt.

Bewijs van Ondernemerschap

Onlangs opperden vier zzp-organisaties een alternatief voor de VAR. Zij deden het voorstel voor een ‘Bewijs van Ondernemerschap' (BVO) wat door de Kamer van Koophandel zou moeten worden afgegeven. Weekers toonde weinig enthousiasme voor het plan. "Er zitten nogal wat haken en ogen aan en hiermee kunnen schijnconstructies niet worden bestreden," zo liet hij weten.  

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht, Inkomstenbelasting

1

Gerelateerde artikelen