Het kabinet trekt 66 miljoen euro uit voor de reparatie van de rekenfout in de koopkrachtcijfers voor huishoudens in de laagste inkomensgroepen. Met dat bedrag krijgen mensen met huurtoeslag een extra verhoging van gemiddeld 36 euro per jaar erbij. Vooral voor alleenstaanden met een bijstandsuitkering of met een minimumloon viel de koopkracht lager uit dan de bedoeling was. De verhoging komt bovenop de eerdere verhoging van de huurtoeslag die op Prinsjesdag bekend is gemaakt.
Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met dit voorstel van de demissionaire ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Carola Schouten (Armoedebeleid). Zij hebben de Tweede Kamer excuses aangeboden voor de fout, maar "juist ook aan de mensen die het betreft", zei Van Gennip na afloop van de ministerraad.
Tijdens het opstellen van de begroting in augustus is gerekend met een te hoge huurtoeslag voor een aantal type huishoudens. Dat kwam door een fout in het computermodel, die handmatig had moet worden aangepast. Dit is niet gebeurd, met als gevolg dat de koopkrachtcijfers voor een aantal huishoudtypes te hoog is ingeschat. De fout kwam op 22 februari aan het licht, toen het ministerie de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) verwerkte. "Er is een hele vervelende, menselijke fout gemaakt", zei Van Gennip.
Met de verhoging van de huurtoeslag voor de getroffen huishoudens hoopt Van Gennip dat zij "het been weer kunnen bijtrekken". De wet moet hiervoor worden aangepast. Van Gennip hoopt dat die wetswijziging per 1 juli is geregeld. De extra huurtoeslag wordt dan met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari dit jaar, uitbetaald.
De koopkracht viel vooral slechter uit voor alleenstaanden in de bijstand, dat zijn ongeveer 200.000 huishoudens, zei Van Gennip. "Het is extra pijnlijk" dat de fout juist bij deze groep is gebeurd, zegt de bewindsvrouw.
De extra verhoging van een paar tientjes per jaar "lijkt voor een gemiddeld huishouden niet zoveel geld, maar als je in armoede leeft, maakt een tientje al heel veel verschil", zei Schouten. "Dat is ook de reden dat wij nu alles op alles hebben gezet om hier een stap te zetten."
"We kunnen allemaal fouten maken", zei Schouten. Als een fout wordt ontdekt, moet actie worden ondernomen. "Zeker wanneer het een groep mensen betreft waar elke euro het verschil kan maken. En dat is wat wij vandaag hebben gedaan."
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet