De vier regeringspartijen hebben voorkomen dat de omstreden invoering van de zogenoemde aflosboete vertraging oploopt. De Tweede Kamer gaat zich toch snel uitspreken over het plan om een belastingvoordeel bij een (bijna) afgeloste hypotheek te schrappen. Dat voordeel voor huiseigenaren was geregeld in de wet-Hillen.
Het plan van de coalitie om de wet-Hillen af te schaffen stuitte op fel verzet van onder meer 50PLUS. De partij slaagde er aanvankelijk in de behandeling te vertragen. Maar door stappen van de coalitiepartijen zal het voorstel toch op tijd worden aangenomen, zodat het in 2019 kan worden ingevoerd.
 
50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen is verbolgen: ,,De uitgestoken hand van Rutte is nu een voet waarmee hij trapt.'' Hij wil tijdens het debat over de kwestie 900 minuten spreektijd en daarmee de gang van zaken zo veel mogelijk saboteren.

Hoorzitting

De Kamer hoorde donderdag een aantal deskundigen en belanghebbenden over de aflosboete. Aan het woord kwamen onder meer ouderenorganisaties en vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau. Vooral ouderen zouden de dupe zijn van de maatregel, omdat zij vaak geen hypotheekschuld meer hebben.
 
'Met het in introduceren van de 'aflosboete' maakt het kabinet zich schuldig aan ,,onbehoorlijk politiek handelen''. Dat zei voormalig VVD-leider Hans Wiegel in de hoorzitting. Volgens Wiegel staat de aflosboete haaks op het beleid dat al diverse kabinetten voeren: het bevorderen van het eigen woningbezit en het aflossen van de hypotheekschuld. Volgens hem ,,rook het kabinet dat het niet goed zat'' met het plan. Het wilde de wet-Hillen eerst in twintig jaar afschaffen en maakte daar later dertig jaar van.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

1

Gerelateerde artikelen